perjantai 22. maaliskuuta 2013

Faraja Trust Fund - elämä lapselle

Aivan mahtava perjantai!

Aloitetaan kevyesti. Meillä oli tänään uskomattoman hieno perjantai. Posti toi meille kaksi pakettia tänne kielikoululle, joista toista osasimme odottaa, mutta toinen tuli täytenä yllätyksenä.

Perheeltäni sain viihdykettä muutaman CD-levyn ja Aku Ankan verran, joita olimme odottaneet kuin kuuta nousevaa. Kevyttä viihdettä ja helppoa luettavaa tarvitaan aina, ja erityisesti täällä! Pus och kram!

Toisen paketin sisältö oli taas täysi mysteeri. Nimikkoseurakuntamme Joensuusta päätti ilahduttaa meitä lähettämällä terveiset karkkipussin, purukumin, pääsiäiskortin ja kirjeen muodossa! Kirjeestä kävi ilmi, että tätä blogia seurataan Joensuussa hyvinkin aktiivisesti ja se jos mikä tuntuu meistä hyvälle. Kiitos lähetyspiirille hienosta kortista ja toivotamme täältä oikein miellyttävää ja ihanaa kevättä! Valtava kiitos muistamisesta! Terveisenne lämmitti meitä todella todella paljon. Kiitos!


Tämän päivän lahjasatoa! Kiitos miljoonasti!


Postipakettien lisäksi kuulimme, että työlupa-asiat pitäisi olla hyvällä mallilla, ja tämän lisäksi pääsin vieläpä vierailemaan tänään todella mielenkiintoisessa koulussa. Kuulin valtavan tietopaketin Afrikan Aids-tilanteesta, sen hoidosta, ongelmista ja tulevaisuudesta. Näin ollen tutustukaamme järjestöön nimeltä:


FARAJA TRUST FUND


Farja Trust Fund sai alkunsa 1990-luvulla, kun järjestön perustaja Dr. Lucy Nkya alkoi tutkia Tansaniassa epidemian lailla levinneen HIV-tartuntojen taustoja ja alkuperää. Lääkärinä ja psykiatrina toiminut Nkya päätyi Morogoroon, kun Aids-potilaiden määrä alkoi räjähdysmaisesti kasvaa. Erityisesti tartuntoja esiintyi nuorten aikuisten keskuudessa.

Nopeasti kävi ilmi, että prostituutiolla oli merkittävä vaikutus viruksen leviämiseen. Morogoro on risteyskaupunki, jonka läpi kulkee isoja valtaväyliä niin sisämaahan kuin Dar Es Salaamiin. Vilkkaan liikenteen myötä yleistyi myös valitettavasti prostituutio. Nkya haastatteli nuoria naisia ja keskusteluissa ilmeni, että naiset olivat ajautuneet rahapulan vuoksi kadulle. Yhden tartunnan saaneen kautta epidemia levisi aina uusien asiakkaiden myötä eteenpäin ja pahimmillaan jopa 10% alueen asukkaista oli todettu HIV-positiivisiksi.

Alussa ihmiset eivät tienneet mistä oli kysymys, ja kansan keskuudessa puhuttiin nukkumataudista. Epätietoisuus sairauden laadusta antoi sille tilaa levitä. Ihmiset eivät osanneet hakeutua hoitoon tai ottaa huomioon Aidsin vakavuutta. Tänä päivänä luku tartuntojen määrästä on saatu pudotettua 4,8%, jonka takana on aktiivinen valistaminen ja tiedonjakaminen kansan keskuudessa.

Kuitenkin Aidsilla on asukkaiden keskuudessa paljon muitakin vaikutuksia kuin pelkästään sairaus. Siihen on liitetty todella vahva stigma, häpeäleima, josta HIV-positiiviset ovat saaneet kärsiä. Ihmisiä on eristetty sosiaalisista ympyröistä, menettäneet tartunnan myötä työpaikkansa ja kaikista hankalin tilanne on niin sanotuilla Aids-orvoilla, joiden joko toinen tai molemmat vanhemmat ovat menehtyneet sairauteen. Lapset ovat syntyneet valmiiksi ilman mahdollisuuksia tasavertaiseen kohteluun johtuen vanhempien HIV-positiivisuudesta.

Pitkään tilanne oli se, etteivät sairaalat suostuneet ottamaan potilaikseen Aidsia sairastavia ihmisiä, ja näin tartunnan kantajat jäivät täysin vaille lääkitystä. Lapsia ei huolittu kouluun tai esikouluun, josta seurasi katulasten määrän nopea kasvu. Lapsista tuli välittömästi väärinkäytön kohteita, koska heiltä puuttui kokonaan tukiverkosto. Tutkimukset osoittavat, että päivittäin useita katulapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi, ja hyväksikäyttö kohdistuu niin tyttöihin kuin poikiin.

Faraja Trust Fundin tehtävä oli pyrkiä antamaan näille lapsille mahdollisuus tasa-arvoiseen elämään. Järjestö alkoi järjestää ensin pihamaalla opetustuokioita, joissa opetettiin lapsia lukemaan ja kirjoittamaan. Lisäksi keskuksen työntekijät kiersivät kaduilla antamassa opetusta myös siellä missä lapset milloinkin olivat. Yksi olennainen tehtävä oli myös tuoda lasten elämään oikeita aikuisia roolimalleja.

Tämän lisäksi Faraja Trust Fund alkoi tehdä määrätietoisesti töitä stigman poistamiseksi ja alkoi järjestämään HIV-positiivisille tarvittavaa lääkitystä yhteistyössä eri kansalaisjärjestöjen kanssa.


Alkujaan tällä paikalla oli ainoastaan sitruunapuu, jonka alla Faraja Trust Fundin
työntekijät alkoivat opettaa Aids-orvoille lukemista ja kirjoittamista.


Työ alkoi kantaa nopeasti hedelmää ja näin myöhemmin juuri sille samalle pihamaalle, mistä koko toiminta sai alkunsa, rakennettiin pieni koulukeskus, jossa pystyttiin järjestämään opetusta. Koulun rinnalle järjestö sai käyttöönsä asuinhuoneistoja. Asunnot olivat monille oppilaille heidän elämänsä ensimmäinen oikea koti.

Nykyään Faraja Trust Fundin kautta koulutielle saatettu tänä päivänä ammatissaan toimivia virkamiehiä, lääkäreitä, poliiseja ja muun muassa jalkapalloilijoita. Jokaisella näistä on katulapsitausta ja Aids-orvon tuoma stigma, jota on lähdetty murtamaan. Eikä työ koske ainoastaan Aidspotilaita, vaan Faraja Trust Fund tukee myös alueen kehitys- ja liikuntavammaisia lapsia ja pyrkii takaamaan näille koulutuksen.

Huolimatta siitä, että asiat ovat muuttuneet 20 vuodessa paljon parempaa suuntaan, niin stigman vaikutus elää yhä tänä päivänä. Nkya sanookin yhdeksi suureksi ongelmaksi sen, etteivät varakkaat ihmiset hakeudu hoitoon leimaantumisen pelossa. Lääkityksen noutaa eri henkilö kuin todellinen loppukäyttäjä, ja näin ollen todellinen lukumäärä tartunnansaaneista ei selviä. Kysymysmerkiksi jää myös se, että kuinka moni HIV-positiivinen jättää hakeutumatta hoitoon stigman pelossa, ja näin ollen leviäminen etenee.

Lääketiede on kehittynyt siinä määrin, että markkinoilla on nykyään hyvin tehokkaita vastalääkkeitä Aidsiin, ja nykyään Tansaniassa on kokeilussa sairasvakuutusmalli, joka maksaa HIV-positiiviselle 5000Tsh vuodessa (2,50eur), jota vastaan saa käyttää terveyskeskuspalveluita. Lääkkeet maksavat 1000Tsh (0,50eur), jotta mahdollisimman monella on varaa. Nkya toteaa, että lääkkeiden hinnat ovat laskettu niin alhaisiksi kuin mahdollista, jotta mahdollisimman moni voi hankkia kunnollisen lääkityksen sairauden hoitoon. Suuremmaksi ongelmaksi on muodostunut sen sijaan matkakustannukset noutaa lääkkeet. Myös erittäin valitettavaa on se, että siinä missä varakkaat jättävät hoidon väliin, niin vastavuoroisesti 1000Tsh saattaa olla monelle liian iso rahasumma laittaa lääkkeisiin.


Hope Street Children Project.


Aids tulee olemaan tulevaisuudessakin Afrikan suurin terveyteen liittyvä ongelma tuberkuloosin ja malarian ohella. Sitä vastaan kuitenkin on ryhdytty taistelemaan. Eikä pelkästään terveyden, vaan kaikkien ihmisten ihmisoikeuksien puolesta.

Aiheeseen liittyvä linkki: Faraja Trust Fund

-P


1 kommentti: